O vitaminima B-kompleksa može biti teško razmišljati odvojeno, jer su njihove funkcije međusobno povezane. Zajedno se brinu da vaše tijelo hranu koju jedete pretvori u energiju. Međutim, vitamin b2 ima svoje načine da se istakne. Ne samo svojim dodatnim funkcijama u tijelu, već i doslovnije. Niste uvjereni? Stavite ga pod svjetlo reflektora
Prođimo kroz ono što biste trebali znati kad je vitamin b2 u pitanju.
Zdravstvene prednosti vitamina b2 – ova vitamin, zajedno s ostatkom vitamina B-kompleksa, uključen je u metabolizam energije.
Ključne funkcije koje vitamin b2 (riboflavin) ima, jesu:
- Riboflavin pridonosi održavanju normalnih crvenih krvnih zrnaca
- Blagotvorno djeluje na normalan metabolizam koji donosi energiju
- Podržava zdravo stanje oka
- Doprinosi održavanju kože zdravom
- Održavanje dobre razine željeza u krvi
- Pomaže u zaštiti stanica od oksidativnih oštećenja uzrokovanih onečišćenjem zraka
Koliko vitamina b2 trebate? U prosjeku, zdrave odrasle osobe trebaju vitamin b2 u dozi od 1,6 mg dnevno. Preporučeni dnevni unos povećava se na 1,9 mg za trudnice.
Naravno da se vitamin b2 nalazi i u hrani. Hrana najbogatija vitaminom b2 su mlijeko, jaja i meso organa (poput bubrega i jetre). Međutim, manje količine vitamina b2 mogu se dobiti i iz ribe, zelenog povrća, nekog voća i žitarica.
Ovo su najbolji izvori kad je vitamin b2 u pitanju:
- Goveđa jetra, pržena na tavi
- Mlijeko, 2% masti
- Jogurt, obični, bez masti
- Jaje
- Bademi, suho prženi
Hranu kuhajte na pari ili u mikrovalnoj pećnici kako dragocjeni vitamin b2 ne biste izgubili. Kao vitamin topiv u vodi, vitamin b2 se otapa u vodi za kuhanje. Dakle, kad prokuhate hranu, bacate velik dio sadržaja vitamina b2.
Bojite se propustiti osnovne hranjive sastojke koji su potrebni vašem tijelu? Uvijek možete uzeti zamjenske šejkove za obrok ili neku od ukusnih pločica za zamjenu obroka i na taj način unijeti sa hranom potrebne vitamine.